Vocal Leadership - de nieuwe, innovatieve manier om groepen te laten zingen!

Music+ Verdiepingscursus Merel Martens

Pagina Merel breed

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doelen

Als je de kracht en talenten van iedere zanger in je klas/groep wilt inzetten, dan ben je bij Merel aan het juiste adres. Merel Martens is inmiddels een begrip in dirigentenland. Ze werkt vanuit Vocal Leadership, een innovatieve methode die in Denemarken ontwikkeld is door Jim Daus Hjernøe. Sinds 2015 wordt Vocal Leadership aangeboden op Codarts Hogeschool voor de Kunsten Rotterdam en Fontys Academy of Music and Performing Arts Tilburg met Merel als hoofdvakdocent.

 

Vocal Leadership inspireert en geeft tools aan dirigenten om zangers (mede-)eigenaar te maken van het muzikale proces.  

Als deelnemer aan deze verdiepingscursus ga je op zoek naar je muzikale kracht en eigenheid en word je geprikkeld om creatief te zijn met vocale muziek. Je werkt aan je houding en vaardigheden als dirigent en krijgt handvatten om de muzikale skills van elk lid van de groep en de groep als geheel verder te ontwikkelen.

 

 

Wat gaan we doen?

Je maakt (nader) kennis met de uitgangspunten van 'Vocal Leadership' en leert deze toe te passen op jouw groep. Alle vijf muzikale focusgebieden (intonatie & pitch, rhythm & groove, sound & blend, interpretatie & expressie, en performance) komen aan bod.  

 

We werken o.a. met Vocal Painting, Solfège Zingen en Move & Groove.

Vocal Painting is een onderdeel van Sound Painting, waarbij met handgebaren gecommuniceerd wordt. Een 'tool' die perfect kan worden ingezet in klassen/koren om de zangers uit te nodigen hun creativiteit op te zoeken en leiding te nemen over (een deel van) de compositie.

Move & Groove zorgt ervoor dat het lijf geactiveerd wordt en dat je ritmisch beter verankerd kunt grooven terwijl we zingen.

Tenslotte zullen er verschillende Vocal Games, energizers en ice breakers voorbij komen gedurende de drie dagen, zodat je een database van ideeën opbouwt. 

 

 

Over Merel

MEREL portrait ZW3Als dochter van een hoboïst en een violiste, raakt Merel in haar jeugd al snel in de ban van de muziek. Al sinds haar 18e timmert ze aan de weg als leergierige dirigente en arrangeur. De keuze is duidelijk; zodra Merel scholengemeenschap Spieringshoek verlaat met haar VWO-diploma volgt de bachelor Docent Muziek aan het Conservatorium Codarts te Rotterdam, waar ze in het voorjaar van 2009 glansrijk afstudeert met een 8,5. Omdat Merel nog altijd niet is uitgeleerd, volgt zij daarna de bachelor Koordirectie Lichte Muziek, bij dirigent Tijs Krammer. In juni 2011 geeft zij een spetterend afstudeerconcert. Het resultaat? Drie maal een 9!

 

Twee jaar later volgt Merel haar ambitie en start zij geïnspireerd met een Master Rhythmic Choir Conducting aan The Royal Academy of Music te Denemarken, bij Jim Daus Hjernøe en Jesper Holm. In mei 2015 rondt zij deze master af met de hoogst haalbare cijfers. Merel is naast haar formele opleidingen flink geïnspireerd door mentoren en collega's als Peder Karlsson (ex-Real Group) uit Zweden en Roger Treece (auteur Vocabularies - Bobby mcFerrin) uit de VS. 

 

Sinds het najaar van 2015 is Merel actief als hoofdvakdocent en coördinator van de opleidingsmogelijkheden rondom 'Vocal Leadership' op de conservatoria van Rotterdam en Tilburg. Daarnaast is zij actief als leider van de vocale groep MAZE en is zij vaak te vinden op festivals, congressen en bijeenkomsten in binnen- en buitenland. In 2018 werd ze uitgeroepen tot de beste koordirigent van Nederland tijdens het Nederlands koorfestival.

 

Panda rechtopSuzan rechtop

 

 

 

 

 

 

Nieuwsgierig naar de andere verdiepingscursussen?

Klik dan op de foto's hiernaast, of ga terug naar de overzichtspagina