Programma All about that Voice! 2018

 

TIJDEN

PROGRAMMA

10:00 - 11:00

Jouw stem! - Opening m.m.v. Leoni Jansen

Leoni rond

 

Je staat aan het begin van een dag zingen en leren over zingen. Maar... wie ben jij eigenlijk als zanger? Wat is jouw verhaal? Wat draag jij uit als je zingt met je klas of vocal group? Welk effect heeft dat op de kinderen/jongeren in de groep? 

 

Leoni inspireert, daagt uit en zet je aan tot denken.... waarna jouw dag zingen pas echt goed kan beginnen!

 

11:00 - 12:15

RONDE 1 - STAP IN DE WERELD VAN...      

 

  

 

 

 

A. Vocaal improvisatietheater - Björn Hermans

bjorn rond

 

Björn: 'Wanneer ik aan mensen uitleg wat improvisatietheater inhoudt, dan lijkt ze dat vaak al heel moeilijk en ‘eng’. Als ik vervolgens uitleg dat ik daarbinnen de muzikale onderdelen het allerleukste vindt, zijn de meesten nóg verbaasder. En dat zijn ze helemaal wanneer ik eraan toevoeg dat ik muzikaal improviseren makkelijker vind dan ‘gewoon’ improviseren :-)!'

 

In deze workshop maak je kennis met de wereld van muzikaal improvisatietheater. Björn werkt daarbij volgens de filosofie van 'gestructureerd improviseren'. Oftewel: volop putten uit de kracht van improvisatie, maar weten dat een goede voorbereiding en structuur ook hun meerwaarde hebben. Je gaat aan de slag met expressie, zang, podiumbeeld, samenspel, en... Jazz!

 

B. Het verhaal van jouw stem (masterclass) - Leoni Jansen

Leoni rond

 

Deze workshop is een verdieping op de plenaire opening van de dag. Grijp deze kans en laat je coachen door Leoni Jansen! 

 

Leoni gaat in de vorm van een masterclass met een aantal deelnemers aan de slag. De ervaring leert dat dat voor de persoon zelf, maar zeker ook voor de toeschouwers heel leerzaam is!

Leonie zoekt graag met je uit wat jij nodig hebt voor je volgende stap, wat je zwakke en sterke punten zijn in je zang en performance. Ze geeft feedback op wat ze hoort en ziet als jij muziek maakt. Ze helpt je uit te zoeken wat bij jou past. Kortom, deze workshop is een cadeautje aan jezelf :). 

 

C. Klassieke muziek! -  Vashti de Caluwé

Vasthi rond3

 

Marina en Vashti nemen je mee naar Mozart en meer, met gebruikmaking van de ZangExpress leerlijn klassiek. Dompel je eens onder in de klassieke zangtechniek en maak direct de vertaalslag naar je eigen klaslokaal!

 

Deze workshop is met name geschikt voor deelnemers, werkzaam in het Primair Onderwijs en/of de onderbouw van het VO (kinderen t/m 13 jaar). 

 

D. Vocals & DJs - Jozien van Dorst

 

Jozien rond

Deze workshop zit VOL, inschrijven voor deze workshop is niet meer mogelijk.

 

Je kunt er niet meer omheen: elektronische muziek is 'here to stay'. DJs en producers zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse muziek. De kans is zelfs best groot dat je 'DJs of producers in de dop' in je klas of vocal group hebt.

 

Toplining is de kunst van het schrijven van de vocale partij over een geproduceerde track. In deze workshop kruip je zelf in de huid van een topliner. Topliner Jozien geeft je handvatten waar je ook in je praktijk mee aan de slag kan.

 

Deze workshop is met name geschikt voor deelnemers, werkzaam in het Voortgezet Onderwijs (jongeren van 12 - 18 jaar). 

 

12:15 – 13:00

LUNCH

13:00 – 13:15

Skip the lunchdip! 

13:15 - 14:30

TIPS & TRICKS VOOR ZINGEN IN DE KLAS

 

Na de lunch verdelen we ons over drie groepen. o.l.v Carmen Hovestad (VO), Saul de Caluwé (VO) en Melissa 't Hart en Vashti de Caluwé (PO). 

 

Deze die hards uit te praktijk delen hun eigen ervaringen en stimuleren onderlinge uitwisseling. Samen ga je op zoek naar de vraag: 'hoe krijg ik de hele klas aan het zingen?'. 

 

 Carmen rondSaul rondMelissa rond4Vasthi rond4

 

14:30 - 14:45

PAUZE

14:45 – 16:00

RONDE 2: ZINGEN MET GROEPEN

  

A. Zingen met Kodály - Charlotte Dupuis
Charlotte rond

 

De Kodály methodiek staat bekend om het zingen op 'do re mi' en het zingen met handgebaren, maar is veel meer dan dat. Bij de Kodály methodiek doen leerlingen tijdens het zingen oefeningen die steeds wat uitdagender worden en die uiteindelijk leiden tot de ontwikkeling van brede muzikale vaardigheden en het verwerven van kennis over muziek. De Kodály-werkwijze is voor jong en oud!

 

Tijdens de workshop komen zowel oefeningen aan bod als een korte uitleg over wat de methodiek inhoudt.  

 

B. Singing for Youth! (Based on Vocal Leadership) - Rohan Poldervaart 

 

Rohan rond

Deze workshop zit VOL, inschrijven voor deze workshop is niet meer mogelijk.

 

Als docenten en koordirigenten zijn wij vaak bezig met doelgericht zingen. Vragen als: 'Welke noten moeten we zingen?', 'Met welke dynamiek?' en 'Nogmaals maar kan het met meer energie?' komen bijvoorbeeld voorbij. 

 

In deze workshop leer je door middel van verschillende werkvormen een goede 'flow' te behouden in je repetitie, hoe je meer details kunt vragen van de leerling en hoe je effectief kunt werken aan energie. Rohan gaat hierbij uit van 4 basisaspecten: veiligheid, (fysieke) training, energie en succesmomenten. 

 

Daarnaast ga je aan de slag met je eigen creativiteit; hoe kom je aan oefeningen en hoe zet je je eigen kennis & kunde om naar bruikbaar materiaal voor de klas? 

 

16:00 – 17:00

The beat of Africa! - Gezamenlijke afsluiting met Basile Maneka 

basile rond2

 

Je stem en je lichaam zijn prachtige instrumenten. En daar gaat Basile gebruik van maken in deze Afrikaanse zangworkshop. Afrikaans zingen gaat om beweging, enthousiasme en energie. Alle muzieknoten even loslaten en je laten leiden door wat er ontstaat. Samen Afrikaanse woorden zingen en bewegen op de Afrikaanse ritmes.

 

Ervaar the beat of Africa!

 

 

Zie ook het totaaloverzicht van alle workshopleiders